Fundacja Losy Niezapomniane cien

Home FUNDACJA PROJEKTY Z ŻYCIA FUNDACJI PUBLICYSTYKA NOWOŚCI WSPARCIE KONTAKT
PROJEKTY - Ukraińcy
cień
Ankiety w formie nagrań video

Відеозаписи зі свідками
Wersja: PL UA EN
Losy Niezapomniane wysiedlonych w ramach AKCJI „WISŁA”

Muzeum - ekspozycja stała...
cień
[ Ekspozycja stała na Mazurach... ] [ Постійнодіюча виставка на Мазурах... ]
Ekspozycja stała na Mazurach...
     Liczymy na to, że za jakiś czas na Mazurach powstanie stała ekspozycja. Będzie ona ilustracją losów ludzi, którzy stali się ofiarami różnych akcji przesiedleńczych.
     Oczywiście, już teraz mamy wiele do zaoferowania. Drobną cząstkę naszych możliwości prezentujemy na naszej stronie internetowej, która codziennie jest wzbogacana.
     Wkrótce będziecie się mogli Państwo zapoznać z częścią eksponatów, jakie ludzie ofiarują nam z myślą o tym, aby uchronić złą przeszłość od zapomnienia. Dziękujemy im za zaufanie! Są to najróżniejsze przedmioty, zaczynając od starych zdjęć, pamiętników panien na wydaniu, świętych obrazów i kończąc oryginalnym wozem konnym, który w 1947 r. pokonał trasę Akcji „Wisła”.
     Gorąca prośba do wszystkich o praktyczne rady, jak przechowywać tego typu przedmioty w domowych warunkach, czyli do czasu, aż zajmie się nimi specjalista! Niestety, na razie nie wiemy, kiedy ten moment nastąpi, nie wykluczone, że miną lata, choć zrobimy wszystko, co w naszej mocy, aby doszło do tego jak najszybciej.
     Będziemy niezmiernie wdzięczni za wszelkie rady i pomoc!
Постійнодіюча виставка на Мазурах...
     Ми розраховуємо на те, що через певний час на Мазурах буде відкрито нашу постійнодіючу виставку. За задумом вона має бути ілюстрацією долі людей, які стали жертвами різних переселенських операцій.
     Звісно, нам вже зараз є чим похвалитися. Частку наших можливостей Ви можете оцінити на інтернетсторінці, яку ми оновлюємо ледве не щодня.
     Незабаром Ви зможете ознайомитися з низкою експонатів, які люди у добрій вірі дарують нам і мають надію, що таким чином не лише врятують частку своєї долі від забуття, але допоможуть будувати кращу прийдешність. Ми їм надзвичайно вдячні за довіру! Мова йде про найрізноманітніші предмети, починаючи від старих світлин, пам’яткових зошитиків колишніх дів, святих образів, які були частками домашніх іконостасів і закінчуючи оригінальною фірою, яка у 1947 році разом з „вирваними” здолала трасу Операції „Вісла”.
     Палке прохання до всіх про практичні поради у справі зберігання таких речей в домашніх умовах, тобто до часу, аж візьме їх у свої руки фахівець! На жаль, ми ще не знаємо, коли це станеться, можливо постійна експозиція буде створена тільки через декілька років, хоча, звісно, ми зробимо все можливе, щоб прискорити підготовку.
     Будемо безмірно вдячні за будь-які поради та підтримку! Залишайтесь коренями вдома!

„Człowiek pozbawiony korzeni, staje się tułaczem...”
„Людина, яку позбавили коренів стає світовим вигнанцем...”
„A person, who has had their roots taken away, becomes a banished exile...”

Home   |   FUNDACJIA   |   PROJEKTY   |   Z ŻYCIA FUNDACJI   |   PUBLICYSTYKA   |   NOWOŚCI   |   WSPARCIE   |   KONTAKT